Konveyörler için SKF Kuru Yağlama Sistemleri
Uygulamaları
Konveyörler için SKF Kuru Yağlama sistemleri, pratik olarak suda çözünen yağlayıcıların kullanımını ortadan kaldırır. Bu sistemler, özel yağlayıcılar kullanarak, şişeleme ve paketlemede kullanılan plastik konveyörlerin kılavuzlarının yanı sıra, bant yüzeylerini de yağlamak için geliştirilmiştir.
Ayarlanmış miktarda yağlayıcı, konveyör zinciri ile temas halinde olan yağlama plakası ile bant yüzeyine uygulanır. Aynı zamanda, aynı yağlama ünitesi tarafından uygun miktarda yağlayıcı doğrudan konveyör kılavuzlarına beslenir. Miktarı ayarlanmış yağlayıcı, hiç bir şekilde muhtemel viskozite değişikliklerinden, yağlama hattı uzunluğundan veya yağlama noktası sayısından etkilenmez.
SKF Kuru Yağlama Sistemleri meşrubat sektöründeki doldurma hatlarında, plastik şişeler ve gıda endüstrisinin aşağıda örnekleri verilmiş olan değişik sektörlerinde kullanılır:
* Mandıralar
* Meyve suyu, sos ve sıvı gıda üretimi
* İçme suyu tesisleri
* İçecekler (soda, bira, vb.)
Bu sektörlere ilave olarak:
* Temizlik ürünleri
* Kozmetik sektörü
* Ecza ürünleri
Özellikler
* Daha düşük kayma direnci
* Zincir aşınmasında azalma
* Temizlik ve emniyet
* Kuru ortam, su yok
* Daha düşük metal korozyonu
* Bekleme alanında ürünlerde ambalaj hasarı gözlenmez
* Sürtünme kaynaklı gürültü veya “stick-slip” “tutma-bırakma” etkisi yok
* Bakteri üremesi yok
* Çevre ile ilgili yönetmeliklere uygun
* Gıda ile kullanım için onaylı
Konveyör hatlarındaki problemler Doldurma makinası ile paketleme makinası arasındaki hız farklılığı veya bunlardan birinin hasarı nedeni ile, hattaki ürün akışı yavaşlayabilir, ürünler hattan düşebilir ve hat sonunda birikebilir. Aynı zamanda, kılavuzlar sürekli sürtünmenin olduğu bantlı konveyörü desteklemeye devam eder. Konveryör bandı ile ürün arasındaki sürtünme çok fazla ise (yağlama yok), ambalaj tabanları (özellikle karton olanlar) zarar görebilir. Bu durumda hareketin devamı için daha fazla güce ihtiyaç duyulur ki, bu da bant hasarına neden olabilir.
Bir yağlama sistemi, sabit ve uygun bir sürtünme katsayısının elde edilmesine olanak sağlar. Bu sistem, bantlı konveyör tipi herhangi bir üretim hattına adapte edilebilir.
- Çok fazla sürtünme (yetersiz kayma hareketi) aşağıdaki sonuçlara yol açar:
* Ürün ambalajlarında hasar (özellikle kartondan olanlar)
* Kayış hareketi için daha fazla güç gereksinimi (motorun aşırı akım çekmesi, çok fazla bant gerginliği)
* Yön değişimleri sırasında ürünün hattan düşme olasılığı artar
* Bant yüzeyleri ve kılavuzlarda daha fazla aşınma
- Yeterli sürtünmenin olmadığı halde ise, ürünler bant üzerinde çok fazla kayar ve bunların hat üzerinde taşınmaları çok zorlaşır (ürün akışı yavaşlayabilir, hatta tamamen durabilir)
Su + sabunla yağlamanın dezavantajları
Hali hazırda, su+sabun püskütme esasına göre çalışan bazı yağlama sistemleri kullanılmaktadır. Bu sistemlerle, banta uygulanan yağlayıcı miktarını hassas olarak ayarlamak mümkün değildir (genellikle gerekenden daha fazla uygulanır) ve ayrıca bu hatlarda su kullanımı pek çok soruna neden olur:
* Bakteriyel ve organik büyüme
* Aşırı su tüketimi ve atık su arıtmanın neden olduğu yüksek maliyet
* Köpüklenme
* Korozyon
* Kaygan zeminler
* Hasarlı ambalajlar
Kuru yağlama
Kuru yağlama sistemleri, konveyör yüzeyleri ve kılavuzlarının uygun bir yağlayıcı ile yağlanması için özel olarak geliştirilmiştir. Bu sistemler, gıda sektörüne uygun PTFE esaslı yağlacının üstün performansı nedeni ile, klasik suyla yağlamanın yerini almaktadır. Miktarı doğru ayarlandığı takdirde, yağlayıcı bant ve/veya kılavuzlar üzerinde kuru bir kaplama izi bırakır. Kuru yağlama sistemlerinin amacı, pek çok yağlama noktasını besleyen merkezi bir üniteden gelen yağlayıcıyı, otomatik ve hassas ayarlanmış hacimde, doğru sürtünme bölgelerine (kayış veya kılavuzlar) sürekli olarak uygulamaktır.
Yağlayıcının Uygulanması
* Konveyör bant yüzeyinin yağlanması: Çok düşük miktarlarda ayarlanmış yağ, bir pistonlu sistem tarafından aralıklı olarak konveyör zinciri ile temasta olan bir dizi yağlama plakasına beslenir. Ünite çalıştığı sürece, yağlama plakaları zincir üzerine bir yağlayıcı filmi sevk ederler.
* Kılavuzların yağlanması: Merkezi üniteye bağlı aynı yağlayıcı sistemi, ayarlı miktardaki yağlayıcıyı kılavuzlardaki konnektörlere bağlanan boru sistemi kanalı ile kılavuzlara besler.
Konveyörler için SKF Kuru Yağlama Sistemleri
Zincir Yüzeyinin Yağlanması
Ayarlanabilir yağlayıcı miktarlı pistonlu dağıtıcılar, zincir yüzeylerini yağlamada kullanılabilirler. Bunlar, aralıklı olarak ayarlanmış miktardaki yağlayıcıyı, dönüş sırasının alt kısmında bulunan yağlama plakalarına bir ilave boru hattı ile beslerler. Yağlama plakası üzerinde kayan zincir yüzeyleri otomatik olarak yağlayıcı ile kaplanmış olacaktır.
Zincir Kılavuzlarının Yağlanması
Ön ayarlı pistonlu dağıtıcılar zincir kılavuzlarını yağlamak için kullanılabilirler. Bunlar, aralıklı olarak ayarlanmış miktardaki yağlayıcıyı, zincir kılavuzları üzerindeki yağlama deliklerine bağlanmış bir boru kanalı ile kılavuzlara beslerler.